Földmérési munkák díjai

A földmérési munkák díjai nagyon sok tényezőtől függenek, ezért szinte lehetetlen pontos árajánlatot adni. Minél több adat áll rendelkezésünkre, annál pontosabban lesz meghatározható a munkadíj, és az esetlegesen fizetendő hatósági díjak.

Az egyes munkák jellemző díjai régiónként is nagyon változóak lehetnek. Az azonos típusú munkák régiónként különböző árait nagy valószínűséggel a kereslet-kínálat határozza meg. Nyilván való, hogy olyan területen ahol sok földmérési munka van jelen, de szakember csak kevés, a munkadíjak magasabbak lesznek.

Az árakat természetesen befolyásolja még a kitűzendő vagy bemérendő pontok száma, a munkaterület mérete, megközelíthetősége, járhatósága, illetve a székhelyünktől való távolsága. Nyilván nem egy kategóriába esik egy belterületi szabályos építési telek és egy külterületi, 20 hektáros, 100 törésponttal határolt legelő kitűzése. Ugyanilyen megfontolásból egy székelyünkhöz közel eső munkát kedvezőbb áron tudunk elvállalni, mint az ország túlsó felében. Egy tőlünk távol eső munkaterületen nem csak az üzemanyag költséggel kell számolnunk, hanem az utazással töltött idővel is. A szolgáltatási területünkről, és az esetleges kiszállási díjakról itt tájékozódhat.

Miért annyi?

Pablo Picassóról az a ír járja, hogy egyszer odament hozzá egy nő a parkban, és megkérte, hogy fesse meg a portréját. A festő egy pillanatig tanulmányozta, majd egyetlen ecsetvonással tökéletes portrét készített róla.

− Egyetlen ecsetvonással sikerült megragadnia a belső, igaz lényegemet. Bámulatos! Mennyivel tartozom?
− Ötezer dollárral – felelte Picasso.
− Tessék? Hogy kérhet ennyit? Hiszen alig néhány másodpercbe telt elkészítenie a képet!
− Nem, asszonyom. Az egész életembe, és még néhány másodpercbe.

Ez a történet arra mutat rá, hogy a szakértelmet és a tapasztalatot hajlamosak vagyunk szem elől veszíteni, és elsősorban az erőfeszítés alapján hozunk értékítéletet.

2018 év végén készült egy teljes országot lefedő felmérés, amely különböző földmérési munkák nettó munkadíját vizsgálta. Az MMK-GGT honlapján közzétett eredményeket itt elolvashatja.

Az IntelliGEO Kft földmérési munkadíjai, jól igazodnak a felmérés eredményéhez. Viszont az egyszerűség bruttó árakat adtunk meg, illetve közzétettük a várható hatósági díjakat is. Kiemelnénk még, hogy pl. telekalakítási munkáknál, szükség lehet még ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződésre, melynek díjaival nem számoltunk.

Címkék: