Mi az a YASC?

A YASC egy betűszó, a Yet Another Surveying Calculator rövidítése. Kiejtése: jaszk. Igazából egy fejlesztés alatt álló szoftver kódneve. A végleges neve nem biztos, hogy ez marad.

YASC logo

Mire jó a YASC?

A YASC segítségével geodéziai számításokat elvégezni a koordináta jegyzékben tárolt pontok és a betöltött mérési jegyzőkönyvek alapján. Úgy, hogy a felhasználói felület a lehető legegyszerűbb, de mégis könnyen kezelhető, logikus felépítésű legyen.

Ez gyakorlatilag egy új GeoZseni?

Nem. A GeoZseni kódbázisa lassan 20 éves, ahogy a fejlesztés során alkalmazott technológia is. Nagyon nehéz a karbantartása. A YASC ezzel szemben teljesen új fejlesztési koncepción alapszik. A GeoZseni forráskódjából egy sort sem használtunk fel, annyira más az adatbázis modell, hogy gyakorlatilag lehetetlen is lenne.

A GeoZsenivel ellentétben, ahol a munkaterületek fix könyvtárakba rendezett fájlokból álltak, a YASC projektek adatai egyetlen XML formátumú fájlban találhatók, ami egy szöveges fájl, így akár egy szövegszerkesztővel is könnyedén módosítható (ez nem igazán ajánlott, sőt kerülendő). Ezen kívül bárhová elmenthető, könnyen mozgatható, megosztható.

Pár hasonlóság persze van, de ez igazából csak a praktikusság miatt van így. Pl. koordináta jegyzék és a mérési jegyzőkönyv megjelenése nagyon hasonlít a GeoZseniben megszokotthoz, nagyon más nem is lenne logikus.

Miben más a YASC?

A YASC-ban csak egy Napló van a fő ablakban. A grafikus nézet egy külön ablakban jeleníthető meg, így egyszerre láthatjuk a pontokat, mérési eredményeket és a naplót. A számítási eredmények Markdown formátumban kerülnek a Naplóba, melynek tartalma szabadon szerkeszthető. Azért erre a formátumra esett a választás, mert a Markdown egy könnyen olvasható és szerkeszthető jelölőnyelv. A Markdown formátumban készült szöveget nagyon könnyű más formátumba átalakítani, pl a YASC Napló elmenthető HTML formátumban, ami a munka dokumentációjához egy tetszetősebb képet ad.

Csak a legszükségesebb számítási, pontkapcsolási eljárásokat támogatja. Nem valószínű, hogy manapság valaki pl. oldalmetszést alkalmazna alappontsűrítéshez, vagy éppen külpontos iránymérést központosítana.

Az eddig elkészült számítási eljárások:

  • tájékozás (válaszható súlytípusokkal)
  • poláris pont számítás (2D, 3D)
  • szabad álláspont számítása (Helmert és affin transzformációval)
  • sokszögvonal számítások (mindkét végponton tájékozott, kezdőponton tájékozott, beillesztett, szabad)

A program érdekessége, hogy a számításokhoz szükséges adatokat az összes mérési eredmény felhasználásával határozza meg. Pl. egy sokszögvonal számításnál a sokszögoldalak hosszait az összes oda vagy vissza mérésből átlagolva határozza meg a program. Hasonlóképpen jár el a törésszögek és a tájékozott irányértékek számításánál is.

Milyen formátumokat támogat a YASC?

Koordináta jegyzéket egyszerű szövegfájlból képes betölteni; az adat mezők típusát a betöltéskor az oszlop fejlécére kattintva lehet kiválasztani. Mérési jegyzőkönyvből még a csak a Leica/Geomax IDEX, a Topcon GTS7 és a Ruide SurveyStar formátumokat tudja betölteni.

Hálózat kiegyenlítés is lesz benne?

Nem, már van benne! Most épp ezen folyik a munka. A 2 dimenziós hálózat kiegyenlítés már működik. A hálózat kiegyenlítést a háttérben a GNU GaMa végzi. A GNU GaMa egy nyílt forráskódú geodéziai hálózat kiegyenlítő szoftver. Újdonság, hogy a hálózat összeállításánál lehetőség van az egyes mérési eredmények kizárása/bevonására. Pl ha egy pontra mértünk irány és távolságot is, akkor lehetőség van csak az irányérték vagy csak a távolság kizárására vagy bevonására. Ehhez csak duplán rá kell kattintani a mérési eredmény sorára. Ez azért is hasznos, mert a kiegyenlítés riportja megadja, a legnagyobb hibával terhelt mérési eredményt, amit így könnyedén kizárhatunk és újra elvégezhetjük a számítást.

Mikor, hogyan lehet kipróbálni?

A programnak még nincs kipróbálható tesztelhető változata. Még nagyon sok dolog nem működik, vagy nem úgy, ahogy kellene. Pl. nagyon sok (hiba) üzenet nem jelenik meg a felhasználó számára. Egy két hónapon belül remélhetőleg elkészül egy tesztelhető változat.

Mennyibe fog kerülni?

Ez talán a legnehezebb kérdés. Habár sok nyílt forráskódú komponenst tartalmaz a program, ennek ellenére nem lesz nyílt forráskódú. Elképzelhető, hogy lesz egy ingyenes változat, ami nem fog tartalmazni minden modult, és támogatás sem jár majd hozzá, a teljes változat felhasználói támogatással csak előfizetők részére lesz elérhető.

A fejlesztés állapotáról időnként közzéteszünk egy bemutató videót:

További információk

a YASC honlapján

Címkék: