Telekalakítás

Telekalakítás

Mikor van szüksége telekalakításra?

Ha egy vagy több meglévő telket több más méretű, formájú, darabszámú, önálló földrészletté szeretne alakítani.

A telekalakítás lehetséges fajtái:

Telekcsoport újraosztás

Kettő vagy több telekből, eltérő számú, de egynél több telek kialakítása.

újraosztás

A telekcsoport újraosztás során először a kiinduló telkeket egyesítjük, majd a kialakult telket a kívánt módon felosztjuk. A telekcsoport újraosztás során különösen figyelemmel kell lenni a telekalakítás helyi szabályaira, ha építési telkeket alakítunk ki. Minden kialakuló telek méretének (szélesség, terület) meg kell felelni a Helyi Építési Szabályzatnak, valamint minden kialakuló telek köz- vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető legyen.

További információk: Telekalakítás

Telekhatár rendezés

Több különálló, egymással határos földrészlet közös határának módosítása úgy, hogy új földrészlet nem keletkezik és nem szűnik meg.

egyesítés

A telekhatár rendezés során különösen figyelemmel kell lenni a telekalakítás helyi szabályaira, ha építési telkeket alakítunk ki. Minden kialakuló telek méretének (szélesség, terület) meg kell felelni a Helyi Építési Szabályzatnak, valamint minden kialakuló telek köz- vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető legyen.

További információk: Telekalakítás

Telekegyesítés

Több különálló, egymással határos földrészletből egy új egyesített földrészlet kialakítása a belső határvonalak megszüntetésével.

telekegyesítés

Telekegyesítésre többnyire olyankor kerül sor, amikor a szomszédos telkeknek ugyanaz a tulajdonosa, és a megfelelő teleknagyság eléréséhez szükséges az egyesítés. Ezt indokolhatja a megengedett beépítési százalékon túli építkezés, a szükséges telekszélesség elérése, vagy olyan létesítmény, amelyik több meglévő telket vesz igénybe.

További információk: Telekalakítás

Telek megosztás

Egy meglévő földrészletből több önálló földrészlet kialakítása.

megosztás

A megosztás során különösen figyelemmel kell lenni a telekalakítás helyi szabályaira, ha építési telkeket alakítunk ki, és legalább 8 vagy annál több új építési telek jön létre, akkor az elvi telekalakítási engedély beszerzése kötelező, és ilyenkor telekalakítási tervet is kell készíttetni Terület és Településrendező névjegyzékben szereplő építésszel. Minden kialakuló telek méretének (szélesség, terület) meg kell felelni a Helyi Építési Szabályzatnak, valamint minden kialakuló telek köz- vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető legyen.

További információk: Telekalakítás

Feliratkozás RSS - Telekalakítás csatornájára