Üdvözöljük az INTELLIGEO Kft e-közmű szolgáltatásokkal kapcsolatos oldalán!

Ezen az oldalon az e-közmű adatszolgáltatásra kötelezett közmű üzemeltetők részére kínálunk tartalmakat, szolgáltatásokat.

Az ekozmu.hu domain az INTELLIGEO Kft tulajdona, nem tévesztendő össze a Lechner Tudásközpont e-epites/e-kozmu oldalával! Az ekozmu.hu domain használatához és az intelligeo.hu/e-kozmu oldalra való átirányításához a Lechner Tudásközpont hozzájárult.

Belépés az Lechner Tudásközpont E-KÖZMŰ rendszerbe

Ügyfélkapus azonosítást követően az alábbi szolgáltatásokat érheti el:

  • Közmű térkép
  • Tervezéstámogatás
  • Közműnyilatkozat

BELÉPÉS


E-közmű Szolgáltatás

Vállaljuk a 324/2013. (VIII. 29.) Kormány rendeletnek megfelelő e-közmű rendszerekhez szükséges térinformatikai adatbázisok létrehozását, valamint publikálását az e-közmű rendszer felé.

Kik érintettek az e-közmű adatszolgáltatásban?

Az e-közmű részére adatszolgáltatásra kötelezett a közművezeték elhelyezkedése tekintetében a közmvezetékek üzemeltetője, amelynél az e-közmű által szolgáltatott adat elsődlegesen keletkezik és felelős annak naprakész nyilvántartásáért (továbbiakban: közművezeték üzemeltető), illetve az adatszolgáltatás érinti azokat az önkormányzatokat is, ahol elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezetés üzemel és azt az önkormányzat tartja nyilván.

Az e-közmű rendszer felé történő adatszolgáltatásnak több szintje van. Az első szint a regisztráció, a második pedig a térképi adatszolgáltatás kialakítása.

A 324/2013-as kormányrendelet értelmében a regisztráció során a közművezeték-üzemeltetőknek az alábbi adatokat szükséges megadniuk a rendszerben: A cég alapadatait, az általa üzemeltetett közműhálózat által lefedett települések listáját, az ezekre a településekre kiterjedően működő ügyfélszolgálatait, a közműegyeztetésben feladatkörrel rendelkező munkatársa elérhetőségi adatait, az általa üzemeltetett közműhálózat tulajdonosait, szolgáltatói engedélyeseit és azok elérhetőségeit.

Az e-közmű rendszerbe történő térképi adatszolgáltatáshoz a jogszabály alapján meghatározásra kerültek a térképi szolgáltatások formai és adatcsere formátumai is. A rendelet mellékletei szerint kérjük kialakítani a WMS és WFS szolgáltatásokat.

Az e-közmű rendszernek megfelelő térképi adatbázis kialakítása

A folyamat a rendelkezésre álló digitális és analóg térképi adatok integrációjával kezdődik. Az e-közmű rendszerbe feltöltendő adatok egy része a szakági helyszínrajzokból feltölthető, de ezeken felül még szükség van néhány üzemeltetői és tulajdonosi adatra, nyilatkozatra is.

Az adatok feltöltését saját fejlesztésű, speciális szoftverrel végezzük, amely lehetővé teszi az adatok teljes körű és ellenőrzött bevitelét. Az e-közmű rendszer felé a publikáció csak az adatok konzisztenciájának ellenőrzése után indulhat meg.

A térinformatikai adatbázist az e-közmű rendszer felé történő publikálását nagy rendelkezésre állású, távfelügyelt VPS szerverről végezzük. A szerver főbb jellemzői:

 • 40 GB SSD tárhely
 • 2 CPU mag, XEON E5
 • 4 GB RAM
 • 10 Gbps port
 • Rendelkezésre állás: 99.9%
    

A feldolgozás, az adatintegráció, az adatbázis feltöltés és az e-közmű publikáció kizárólag nyílt forrású megoldásokkal történik.

A szolgáltatás részeként negyedévente elvégezzük az üzemeltetőtől érkező változások bevitelét és publikációját.